HELP, MIJN HOND JAAGT ACHTER FIETSERS, JOGGERS, PAARDEN AAN!

Een lastig probleem doordat de hond er eigenlijk altijd voor beloond wordt. De beloning zit hem namelijk al in de jacht. Zodra uw hond het op een jagen zet, beloont hij zichzelf. Daardoor is dit probleem ook zo moeilijk af te leren.  Maar het is zeker niet onmogelijk. Er zijn een aantal trucs die je kunt gebruiken:

  • Zodra u de prikkel ziet waarop uw hond normaliter reageert, rent u ineens héél hard de andere kant op. Uw hond zal verrast zijn door uw plotselinge beweging en achter u aanrennen. Zodra u ziet dat uw hond onderweg naar u toe is, draait u zich om met een beloning in de hand, roept “HIER” en beloont de hond. Vervolgens lijnt u uw hond aan, zodat hij niet alsnog de jacht kan openen en doet wat aandachtsoefeningen tot de prikkel uit zicht is. Deze truc werkt alleen als uw hond de prikkel nog niet gezien heeft OF er nog niet achteraan gerend is, maar hem al wel gesignaleerd heeft. Indien u voordat u wegrent, steeds even eerst in uw handen klapt, zal hij voortaan op dat signaal direct omdraaien om te kijken of u wegrent en achter u aankomen.
  • Zoek een beloning die uw hond niet kan weerstaan. De meeste honden doen gelukkig veel voor een heel bijzonder voertje. Neem bijvoorbeeld een stukje vleesbeleg, dat is voor de meeste honden niet te weerstaan. U koppelt die hele bijzondere beloning aan een speciaal woordje, het zogenoemde “toverwoord”. Zodra u dit woord noemt, biedt u hem direct de lekkere beloning aan. Als u dit maar vaak genoeg herhaalt, weet uw hond dat hij die hele lekkere beloning alleen krijgt als hij dat woordje hoort.  Dan gaat u het woordje in de praktijk brengen. Stel uw hond reageert sterk op paarden.  Zoek dan bijvoorbeeld een manege op, zodat u weet dat de kans groot is dat u paarden tegenkomt.  Daarnaast is het grote voordeel dat u WEET dat u ze tegen gaat komen, waardoor voor u het verrassingseffect al weg is. Doe uw hond aan de lijn.  Wacht op het moment dat uw hond een paard ziet en EXACT die seconde stapt u onder het noemen van het toverwoord achterwaarts en beloont de hond zodra hij met u meeloopt en u aandacht geeft. Hoe vaker u dit herhaalt, hoe sneller uw hond de conclusie trekt: “Iedere keer als ik dat paard zie, gebeurt er iets leuks bij mijn baas!” Na een poosje zult u merken dat  uw hond bij het zien van een paard, direct achterom naar u kijkt met de verwachting die goddelijke beloning te krijgen, waarop u hem natuurlijk direct beloont! U heeft nu precies het tegenovergestelde gedrag erin getraind. Bij het zien van een paard zal hij naar u toe komen!  U heeft uiteindelijk het toverwoord niet meer nodig. Herhaal deze sessie aan een lange lijn van 10 meter voordat u uiteindelijk de hond helemaal los laat.
  • Indien u het aangeleerde uiteindelijk in het bos tijdens de wandeling wilt toepassen, wees dan zeer alert op uw omgeving. U moet het paard minstens zo snel, liefst zelfs sneller, dan uw hond signaleren zodat u adequaat kunt reageren.
  • Bovenstaande truc is ook heel goed uit te voeren met een bal als uw hond helemaal “bal-minded” is. Vervang dan alleen het voertje voor de bal.

HELP MIJN HOND SPRINGT TEGEN MENSEN OP!

Uw hond springt tegen mensen aan omdat hij het heerlijk vind om in het middelpunt van de belangstelling te staan, en het hele bos zit vol met potentiele slachtoffers die zijn prachtige reebruine ogen niet kunnen weerstaan in zijn beleving. Helaas is niet iedereen van zijn gedrag gediend. Niet iedereen is blij met baggerpoten tegen je nieuwe jas aan,  sommige mensen zijn zelfs bang voor honden. Uw hond heeft andere mensen gewoon met rust te laten zolang zij hem met rust laten.
Dit probleem valt en staat met hoe goed uw hond onder commando staat. Één van de belangrijkste commando’s is het HIER-commando. Als je hond dit commando goed beheerst, dan is bovenstaand probleem gelijk opgelost. U roept dan simpelweg uw hond bij u, lijnt hem aan, passeert de wandelaars en laat hem daarna weer lekker los.
Een heel leuke manier om het HIER commando aan te leren is de volgende:

Een aantal gezinsleden (minimaal 2) staat op een afstand van ongeveer 5-7 meter van elkaar IN HUIS!. Iedereen is voorzien van lekkere voertjes. Degene die het verst bij de hond vandaan is begint. Hij/ zij roept enthousiast de naam van de hond en ZODRA de hond kijkt, maakt deze persoon zich klein door te hurken. Hierdoor zal de hond extra enthousiast op de persoon afrennen. Komt hij naar u toe dan roept u op vrolijke toon: HIER. En u beloont vanzelfsprekend direct met een voertje. Daarna gaat u rechtop staan en draait  even met de rug naar de hond en negeert hem. Hierdoor is het direct duidelijk dat er bij u geen leuke actie meer te verwachten is. Dan roept de volgende persoon enthousiast de naam van de hond. Zodra hij kijkt, maakt ook deze persoon zich klein en noemt het HIER commando enkel als de hond ook echt onderweg naar hem/haar is. Brok erin, opstaan en even rug toedraaien, zorgt er vervolgens weer voor dat de volgende persoon interessanter wordt. Dit spelletje vinden veel honden ontzettend leuk en is een hele ontspannen manier van het HIER–commando aanleren. Deze oefening herhaalt u een dag of 3. Daarna kunt u er vanuit gaan dat de hond weet wat het HIER-commando betekent en kunt u voorzichtig eens het Hier commando uitproberen als de hond nog niet onderweg is naar u. Beloon in deze fase nog ALTIJD met een extreem lekkere brok. Dat HIER-commando moet het allerleukste commando van de hele wereld worden namelijk.
De volgende stap is om naar een rustig plekje in het bos/ park te gaan, waar weinig afleiding is en op een moment dat de hond ECHT hongerig is, dus vlak voor zijn voertijd. U laat de hond los van de lijn, of als u het echt heel spannend vindt doet u hem aan de lange lijn (10 meter) en probeert het HIER commando een aantal keer uit. Geleidelijk aan gaat u steeds drukkere plekken opzoeken.
Als uw hond 10 van de 10 keer komt, gaat u op intervalbeloning over. Dat wil zeggen: u beloont zo af en toe, vooral het mooist uitgevoerde commando. Hierdoor zal het gedrag altijd in stand blijven. Stopt u helemaal met belonen, dan is de kans heel groot dat de hond het commando heel snel niet meer uitvoert. Beloont u altijd dan is de kans ook groot dat hij de beloning niet meer als speciaal ervaart, waardoor hij er soms voor zal kiezen om u te negeren, omdat hetgeen waar hij mee bezig is leuker is.

Als het HIER-commando goed is aangeleerd, dan zijn zo verschrikkelijk veel problemen, ineens geen probleem meer.

NEEM UW VERANTWOORDELIJKHEID. LIJN UW HOND GEWOON EVEN AAN IN DE VOLGENDE SITUATIES, INDIEN UW HOND ONVOORSPELBAAR IS:

  • Er komt u iemand tegemoet die zijn hond wel aangelijnd heeft.
    De meeste mensen hebben een reden om uw hond aangelijnd te hebben. Honden die niet goed met soortgenoten overweg kunnen, worden vaak aangelijnd. De eigenaar neemt hier verantwoordelijkheid voor het gedrag van zijn hond. Hij wil niet dat zijn hond uitvalt. Op het moment dat u uw hond wel los laat lopen en uw hond de andere hond enthousiast wil begroeten, kan de andere hond uitvallen. Dat is heel vervelend voor uw hond, maar net zo vervelend voor de eigenaar van de andere hond, die juist zo hard probeert om dat gedrag te voorkomen.  Als iedereen zich aan bovenstaande regels houdt, is dit probleem zeer makkelijk te voorkomen.
  • Er komt een paard, jogger, fietser, wandelaar etc. aan en u weet dat uw hond daar achteraan wil, of tegenaan wil springen. Hoe vriendelijk uw hond ook is naar wandelaars, als zij bang zijn (denk aan kleine kinderen) is het gedrag van uw hond, voor hen heel vervelend. Zij hebben totaal geen boodschap aan” maar hij doet niets, hij wil alleen gedag zeggen, hij is dol op kinderen”. We delen de wandelpaden met elkaar, dus we moeten ook rekening houden met elkaar.